Skogsaken, 2019

Maskingenererte bilder
Silketrykk, 76 x 104 cm, CMYK.
Installasjon med s/hv boktrykk på avispapir; tre- og trefiberplater; animasjon 3:00 min.
Podede trær.

Skogsaken tar utgangspunkt i det relativt nye kulturlandskapet rundt Bergen. Kystbyen er omkranset av fjell dekket av skog som ble plantet fra slutten av 1860-tallet og utover. Ideen om å dekke Byfjellene med trær oppsto blant annet på grunn av ressursknapphet og økonomiske behov. Den nasjonale innsatsen for skogreisning, kjent som «skogsaken», var på den tiden et spørsmål om å bygge opp en sterk nasjonaløkonomi. I tillegg til utsiktene til at skogen skulle gi tømmer, var det også estetiske preferanser som lå til grunn for plantingen i Byfjellen, for det skogkledde kulturlandskapet var å foretrekke fremfor de «graaskaldede Bjerge» som på den tiden dominerte landskapet rundt byen. Planting av trær var dermed også et spørsmål om å forme naturen som bilde.

Med Bergens lokalhistorie som bakteppe og maskinlæring som optikk, er prosjektet en betraktning over hvordan naturlandskap blir utformet og formidlet etter menneskelige preferanser og systemer. Råmaterialet til verkene er et datasett med 3500 fotografier av trær jeg har tatt i Byfjellene i Bergen. Disse bildene ble i sin tur brukt til å trene opp et maskinlæringsverktøy for å generere nye bilder av trær og landskap. De genererte bildene er trykt som silketrykk i farger og som boktrykk til en installasjon med en kort animasjon.

Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med programvareutvikler Sindre Sørensen, galleriet Entrée og grafikkverkstedet Trykkeriet i Bergen. Til utstillingen på Entrée ble tre furutrær fra byfjellene midlertidig plassert i galleriet og podet sammen. Furutrærne ble senere plantet ut igjen i et boligområde – og ikke i fjellet, ettersom «skogsaken» for Byfjellene idag handler om å hindre gjengroing.

Les mer: Pressemelding for den to-delte utstillingen Skogsaken på Entrée and Trykkeriet, Bergen.
Omtale av utstillingen av Patrik Entian, Minnet om materia, at OmKonst.

Programutvikling: Sindre Sørensen, www.sedb.no

Trykking, boktrykk: Dino Dikic / UBÅT Press
Trykking, silketrykk: Asbjørn Hollerud og Daniel Persson
Trykkeassistent: Sam Alyoussef
Poding av trær: Lars Korff Lofthus

Takk til Bergen Skog- og Træplantningsselskap.

Prosjektet er støttet av Norsk Kulturfond og Billedkunstnernes Vederlagsfond