Representasjon (for folk og de som representerer dem), 2020-22

Vevnad med datagenererte bilder basert på portretter av innbyggere i Bergen.

Digital jacquardvev, ull. Verk i to deler, dimensjoner H348 x B762 cm, og H300 x B1100 cm.Oppdrag for Bergen kommune. Permanent installasjon på Bergen rådhus.

Representasjon (for folk og de som representerer dem) er et kunstverk laget for Bergen rådhus. Verket består av vevde tekstiler der motivet er datagenererte portretter.

Verket er permanent installert på to steder i bygget. Den ene delen er et drapert teppe i en glassmonter ved hovedinngangen til bygget. Glassmonteren er integrert i byggets fasade, og verket er synlig også når bygget er stengt. Den andre delen befinner seg i to møterom i byggets øverste etasje, der verket kan sees av ansatte, politikere, byråkrater og andre som besøker denne delen av bygget. Her fungerer verket som gardiner. Når gardinene trekkes for, trer bildemotivet fram i sin helhet.

De datagenererte portrettene i tekstildesignet er laget ved hjelp av maskinlæring og et bestemt sett med virkelige fotografier som grunnlag: Gjennom bildeinnsamlingskampanjen Gruppebilde Bergen samlet jeg portrettbilder fra innbyggere i Bergen høsten og vinteren 2020/2021. Kampanjen var en åpen invitasjon til byens befolkning om å bidra med et portrett av seg selv. Portrettene ble samlet ved bidragsyteres egen innsending på nett, og ved foto-arrangementer på biblioteker, kjøpesentre og kultursentre. Formålet var å samle bilder av en bredde av byens befolkning i et datasett som ble brukt til å trene opp en programvare til å generere lignende, men ikke identiske, bilder til bruk i kunstverket.

De 900 datagenererte portrettene som er gjengitt i kunstverkets to deler bærer på spor fra de opprinnelige 900 fotografiene av mennesker i ulike aldre, med ulike kjønn, hudfarger, frisyrer, ansiktsuttrykk og andre synlige variasjoner. På denne måten er verket en form for gruppebilde og en symbolsk tilstedeværelse av innbyggere i Bergen på rådhuset.

Bergen rådhus, tegnet av arkitekt Erling Viksjø og ferdigstilt i 1974, gjenåpnet sommeren 2022 etter fire år med omfattende rehabilitering. Representasjon (for folk og de som representerer dem) er laget i forbindelse med rehabiliteringen av bygget.

Stor takk til alle samarbeidspartnere og til alle dere som har bidratt med portrettbilder av dere selv til prosjektet!

 

Bidragsytere og samarbeidspartnere:

Bildebidrag:
900 innbyggere i Bergen

Programvareutvikling:
BEK – Bergen senter for elektronisk kunst / Espen Sommer Eide, bek.no
SEDB – Sindre Sørensen, sedb.no

Veving, digital jacquardvev:
Kristina D. Aas for Innvik AS, innvik.no

Søm:
Siv Støldal

Assistent (søm og installering):
Sofie Hviid Vinther

Formidlingsassistenter (Gruppebilde Bergen):
Daniela Ramos Arias
Naomi Niyo Bazira
Christa Mako Teigen

Illustrasjoner (Gruppebilde Bergen):
Liv Ragnhild Kjellman

Offentlige fotograferinger for Gruppebilde Bergen fant sted ved:
Bergen Offentlige Bibliotek: Hovedbiblioteket, Fana bibliotek, Landås bibliotek, Loddefjord bibliotek og Åsane bibliotek
Batteriet Vest-Norge og Krohnhagen Kafé
Bergen Internasjonale Kultursenter
Bergen Storsenter
Åsane Storsenter
Lagunen Storsenter
Det Akademiske Kvarter
Entrée Bergen

Oppdragsgiver:
Bergen kommune.

Kunstkonsulent:
Arne Rygg

Les den opprinnelige invitasjonen til å bidra med portrett til Gruppebilde Bergen her: bek.no/gruppebilde

Se dokumentasjon fra bildeinnsamlingen og tilvirkningen av verket på  Instagram og Facebook